Het vastzittende apparaat bestaat uit slotjes (brackets) die op de tanden worden geplakt. Aan de slotjes zitten veerkrachtige draden (bogen) die worden vastgezet met elastiekjes. De brackets zijn gemaakt van metaal of keramisch (wit). De tanden en kiezen kunnen na het plaatsen of bijstellen van het apparaat een paar dagen gevoelig zijn. De eerste tijd na het plaatsen kunnen de uitstekende delen de tong, lippen en wangen wat irriteren. Deze klachten verdwijnen vrij snel. In de tussentijd kunnen de scherpe delen van het apparaat bedekt worden met was die wordt meegegeven.
Eten
De draden kunnen breken of verbuigen. Daarom moet je hard en taai voedsel vermijden. Dit geldt ook voor kleverig snoep zoals toffees, dropjes of kauwgom. Harde vruchten zoals appels moeten in stukjes gesneden worden voor je ze eet. Noten en noga zijn uit den boze. Het eten en snoepen buiten de maaltijden dient zoveel mogelijk vermeden te worden, tenzij aansluitend meteen wordt gepoetst.
Mondhygiëne
Bij de behandeling met een vastzittend apparaat moet na iedere maaltijd extra goed worden gepoetst. Het apparaat maakt het moeilijk om het gebit goed schoon te houden. Let vooral op voedselresten en aanslag langs de tandhals, tussen de banden en achter de draden. De metaaldelen moeten altijd overal glimmend gehouden worden. Kijk in de spiegel of alles goed schoon is. Slechte mondhygiëne kan cariës en ontkalking veroorzaken.
Beschadigingen
Het kan zijn dat als je teveel met de beugel speelt, er iets kapot gaat. Mocht dit gebeuren bel ons dan even, we maken dan een extra afspraak om de klachten te verhelpen. Belangrijk is dus dat je niet met je beugel speelt!
Elastieken
Gedurende de behandeling worden vaak tijdens de laatste fasen elastieken gebruikt. Deze dienen aangebracht te worden zoals is aangegeven. Ze moeten altijd gedragen worden, tenzij iets anders is voorgeschreven. Ze moeten iedere dag op dezelfde tijd worden vernieuwd. Zorg ervoor dat je altijd elastieken bij je hebt, zodat je als er een knapt, meteen een nieuwe kunt aanbrengen.
Verschillende soorten elastieken
Er zijn elastieken in verschillende soorten en maten. Daarbij kunnen ze op allerlei manieren worden aangebracht. Let daarom goed op welk soort (elk soort heeft een naam, of kleur letters op het zakje) je gekregen hebt en hoe ze zijn aangebracht. Als je niet meer precies weet hoe ze in de mond moeten, neem dan contact op met de praktijk.
Let wel: na elke controle kunnen de instructies veranderen.
Wanneer worden ze gedragen?
Tenzij anders voorgeschreven, worden de elastieken 24 uur per etmaal gedragen, dus ook op school.
Pinnetje verbogen of los geraakt
Het pinnetje waar het elastiekje aan vast wordt gehaakt kan losraken of verbuigen. Dan kun je de elastieken er niet meer aan bevestigen. Neem dan contact op met de praktijk zodat het weer gemaakt kan worden. Ga dan niet de elastieken alleen maar aan een kant dragen.
Te strak
De elastieken mogen nooit te strak zitten. Ook mag je nooit zomaar op eigen houtje strakkere elastieken gebruiken, dit kan schadelijk zijn voor je gebit.
Pijn
Als je de elastieken onregelmatig draagt, dus op school niet in en ’s nachts weer wel, dan krijg je pijn in de tanden (dit kan schadelijk zijn voor de wortels van je tanden).
Je moet de elastieken dag en nacht dragen en de pijn gaat vanzelf over. Als dit niet het geval is neem dan contact op met de praktijk.
Elke dag vervangen
Elastieken moeten elke dag door nieuwe vervangen worden, mits ze niet eerder zijn gebroken of verloren. Zorg er daarom voor dat je ze altijd bij je hebt en kom naar de praktijk om een nieuw zakje op te halen voordat ze op zijn.